De ce uităm? Află cum funcţionează acest proces incredibil şi cum îl putem evita

Mulţi oameni se plâng că uită, ceea ce uneori poate deveni frustrant, mai ales când trăim într-o societate în care ritmul este destul de alert şi informaţiile din jurul nostru curg cu repeziciune. Psihoterapeutul Alina Plăişeanu a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, ce este uitarea, care sunt cauzele acesteia şi prin ce metode putem evita acest proces.
Marilena Vili
14 oct. 2013, 07:35
De ce uităm? Află cum funcţionează acest proces incredibil şi cum îl putem evita

Uitarea are rolul de a pune deoparte din memoria noastră tot ceea ce nu ne este de folos, toate informaţiile vechi, toate detaliile pe care le-am perceput involuntar şi de care nu avem nevoie.

Ce este uitarea?

Uitarea este un proces absolut natural, normal şi necesar. Depozitul memoriei se poate încărca şi astfel nu mai laşi loc informaţiilor noi să pătrundă. Nu ne dă posibilitatea să acumulăm şi să păstrăm informaţii noi. Aşadar uităm şi lăsăm loc unor noi solicitări. Eu aş zice că uitarea e un fenomen pozitiv, în raport cu necesităţile nostre practice. Vrem să acumulăm noi lucruri şi o supraîncărcare a memoriei determină o dificultate la a utiliza informaţiile respective”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, psihoterapeutul Alina Plăişeanu.

Uitarea graduală a anumitor informaţii contribuie la echilibrarea sistemului cognitiv, oferindu-ne posibilitatea să gândim, să reactualizăm dinamic şi să convertim constant informaţia. Potrivit psihoterapeutului, memoria funcţionează prin selectivitate şi prin asociere. Memoria selectează ceea ce este necesar, asociază şi astfel ajută la actualizare.

Cum este şi firesc, cel mai des se uită detaliile, lucrurile şi evenimentele care nu au o însemnătate aparte pentru noi.

„Cel mai des uităm lucrurile care nu au semnificaţie”, a precizat Alina Plăişeanu. „Numai la nivel perceptiv (văz, miros, auz, tactil), îmbogăţit de funcţiile cognitive, noi practic încastrăm toate informaţiile din jur. Suntem bombardaţi cu stimuli constant şi toţi stimulii aceştia undeva se codează, ei ajung la nivel cerebral şi apoi sunt stocaţi undeva. Însă, multe detaliile nu au semnificaţie pentru noi, de asta ele trec undeva într-un plan secund şi se uită. Păstrăm lucrurile care au semnificaţie pentru noi. Nu uităm, de regulă, ce are o mare încărcătură emoţională„.

Citeşte şi SFATURI simple, care te ajută să ÎNVEŢI uşor. Iată cum poţi fi un ELEV MODEL

Important este faptul că informaţiile nu se şterg complet, ele se depozitează undeva în inconştient. Dacă sunt conservate corect, atunci informaţiile pot fi reactualizate mult mai uşor.

De ce uităm?

Cauzele uitării pot să fie multiple. De la o supraîncărcare a informaţiilor, la o slabă organizare a ceea ce avem de făcut, la oboseală, anxietate şi boală.

Creierul are nevoie să se şi odihnească. Un număr mare de informaţii duce la oboseală, cât şi la atitudinea de „am foarte multe lucruri de făcut”, „trebuie să ţin minte şi asta, asta, asta”. Acestea pot să genereze o atitudine anxioasă care mă face să pierd din informaţii. Starea aceasta de alertă implică o mobilizare destul de mare a organismului şi un consum energetic adiacent. Nu putem să fim tot timpul, 100% alerţi”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

De ce ne dorim uneori să uităm?

De regulă, atunci când ne dorim foarte mult să uităm un eveniment, un episod din viaţa noastră, este pentru că acele evenimente au fost dramatice. Încercăm să uităm pentru a ne apăra astfel de o traumă.

Uitarea în urma unui eveniment traumatic din viaţa unui individ se produce ca şi un mecanism de apărare. Scopul este unul bun. Noi uităm lucrurile astea ca să ne protejăm. Dacă trauma se petrece mai ales la o vârstă timpurie, pentru că atunci se instalează uitarea în cele mai multe dintre cazuri, capacitatea de coping (orice mecanism de preventie şi adaptare la stres, orice tranzacţie între subiect şi mediu în vederea reducerii intensităţii stresului n.r.) a copilului nu este suficientă, astfel încât să ofere posibilitatea să treacă prin lucrul acesta conştient, adaptat şi sprijinit. Şi pentru că nu există mecanisme de genul acesta care să se fi instalat la vârsta respectivă, apare disocierea, adică „lucrul acesta nu mi s-a întâmplat mie”, „asta nu are nicio legătură cu experienţa mea”. Finalitatea fenomenului (uitarea) este pozitivă pentru că ne protejează de ceea ce s-a întâmplat. Uitarea în traumă apare în momentul în care individul respectiv nu poate să facă faţă şi apare detaşarea de eveniment („asta nu mi s-a întâmplat mie”)„, a explicat psihoterapeutul.

În schimb, dacă nu ne dorim să uităm diferite lucruri din viaţa noastră, atunci trebuie să avem motivaţie, voinţă, să fim foarte atenţi şi să ştim să ne organizăm.

Esenţială este o organizare corectă şi eficientă a timpului în ceea ce priveşte ceea ce am de făcut. Să nu supraîncarc şi nici să le dau la o parte şi să le amân„, a spus Alina Plăişeanu.

„Nevoia se face auzită atunci când e cazul. Noi, oamenii, ca şi structură, funcţionăm foarte inteligent, de asta şi uitarea este inteligentă după opinia mea, desigur dacă nu vorbim de cazuri de boală. Noi funcţionăm inteligent şi ştim exact ce avem nevoie, când şi cum. Lucrurile cumva se aşează de la sine. Important este să fim cumva conştienţi de partea asta, ca să ne dăm seama de ce avem nevoie”, adaugă psihoterapeutul.

Citeşte şi Jocuri de memorie: Cum să-ţi antrenezi creierul zilnic

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore